1397986.jpg

Ääntä tulee sen verran että lähdettiin yrittämään tokoilua KASsin epävirallisiin. Mukavan kotoisaksi olo tuli heti kun melkein viiden vuoden tokotauon jälkeen ensimmäinen kommentti hallille mennessä oli "Tulitko tänne töihin?"  : )  ei ole homma tainnut muuttua paljonkaan vaikka vuodet on vierineet... uusia kasvoja tietysti on tullut kamalan paljon mukaan mutta onneksi muutamia vanhoja tuttujakin näkyy.

Kisapaikka oli siis KASsin hiekkapohjainen maneesi, jonka katolta taas kerran valui lunta tasaisin väliajoin saaden aikaan omituisen kohinan... onneksi Kapsu ei tälläkertaa ollut moksiskaan moisista äänistä. Koiria oli alokasluokassa 8kpl ja Kapo starttasi viimeisenä. Odotteluaikaa jäi reilusti, tunnin värjöteltyämme olimme jo molemmat ihan kohmeessa. En ollut muistanutkaan kuinka kylmä tokokokeissa aina tulee talvisaikaan (kyllä, täällä on edelleen pakkasta ja lunta jota tänään satoi vielä lisää...). Siihen olin tyytyväinen että Kapsu malttoi 45min. odottelun jälkeen käydä makoilemaan rauhassa kun mitään ei näyttänyt tapahtuvan.. se on perusluonteeltaan melko vilkas ja koko ajan tunkemassa syliin tms. pientä häsäämistä joten rauhoittuminen oli tosi positiivista.

Sitten itse liikkeisiin:

Luoksepäästävyys 10 (istui sievästi perusasennossa, ei kummemmin noteerannut tuomaria joka kyykistyi koiran viereen ja vähän rapsutteli rinnuksista.)

Paikallaoloa en ottanut ryhmän mukana ollenkaan joten se oli 0, (otettiin "katsomon" puolella se 2min. yhtäaikaa kun muu porukka teki kehässä. Palkkailin ja olin ihan parin metrin päässä koirasta.)

Seuraaminen kytkettynä 6 (Kapseli oli vissiin "päiväkävelyllä", ei olla hihnassa seuraamista harjoiteltu kuin ehkä 2x pikkupätkät, itsekin taisin kävellä aikamoista vauhtia... ei pitänyt kontaktia, käveli vaan siinä vieressä. Olisi pitänyt keskeyttää moinen haahuilu ja ottaa kunnolla mutta olin itsekin vielä niin kipsissä ettei leikannut...)

Seuraaminen taluttimetta 9½ (no ennen tätä liikettä "heräsin" ja herätin koirankin ; ) meni sitten ihan ok.)

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 10 (ei moitittavaa)

Luoksetulo 7 (kootut selitykset: Ensin koira meni sivulla maahan kun yritin jättää sen istumaan, otin sitten sen uudestaan istumaan. eli annoin toisen "istu" -käskyn. Kutsuvaiheessa Kapseli tuli reippaasti -ja puski itsensä jalkojeni välistä "ali" jääden innoissaan katsomaan tuleeko palkkaa... annoin ylimääräisen "sivulle" -käskyn. Yleisöstä se oli hauskaa (jalkani eivät olleet edes mitenkään kovin harallaan) kun koira puski väkisin (ja vauhdilla) jalkojen läpi. No, otetaan sitä lenkillä yleensä luoksetulona joten se juontaa juurensä sieltä. Tämä nyt oli pientä vielä epävirallisissa, kultsu Milo (1. koirani) teki kerran saman tokon SMmissä. Silloinkin yleisöä nauratti mutta minua ei!)

Seisominen seuraamisen yhteydessä 9 (koira kuulemma "niiasi" ennen seisomaanjäämistään, tuomari luuli että se aikoi mennä maahan. En tiedä sitten kun en itse nähnyt, mitä se teki.. siellä se kuitekin sievästi seisoi kun käännyin.)

Estehyppy 10 (ihan ok, tämä oli ensimmäinen kerta kun otettiin tämä kokonaisena liikkeenä!)

Kokonaisvaikutus 9  

Että tällainen tokouran aloitus, ihan kohtalaisen tyytyväinen kuitenkin olen siihen, että Kapseli oli innokas kehässä ja mukana "työssä" sen jälkeen kun sain sen "ravistettua" hereille sen kytkettynä seuraamisen jälkeen. Kapossa on sitä vikaa ettei se työskentele aina ihan täysillä ja tosissaan jos se huomaa "ettei ole pakko". Palkkaamisella ja maanittelulla ei aina saavuta sen kanssa parhaita tehoja, joskus joutuu ottamaan "ravista ennen käyttöä" -linjan. Eli jos Kapsua hieman huomauttaa huonosta työstä (nappaa vähän niskavilloista tms. oikealla hetkellä) niin sen jälkeen se toteaa: "okei okei, tehdään sitten kunnolla, millekäs aletaan?" ja on sen jälkeen tarkka ja innokas.

Epävirallisten perusteella virallisiin kisoihin voinemme mennä heti kun vain saamme sen paikallaolon treenattua. Se on kuitenkin niin perusasia joka sitten kostautuu ylemmissä luokissa jos sen nyt menee keskeneräisenä pilaamaan kokeeseen että mieluummin odotellaan ja treenataan vielä. Ja muutenkin oli ihan kiva taas olla kehässä, edellisestä kerrasta tulee kesällä tosiaan 5 vuotta kuluneeksi, silloin lopetettiin kelpie Remon kanssa tokoura SMmiin. Ja sitäpaitsi alokasluokassa on taas vaihteeksi mukava olla : )